Zdrowe żywienie jest absolutną podstawą zachowania zdrowia. Jednak myśląc o żywieniu mamy zwykle na myśl produkty spożywcze – ich wybór i jakość . Jednak równie ważne są naczynia kuchenne – zarówno te, które są używane w procesie przygotowywania potraw, jak i te wykorzystywane do ich przechowywania. Ich wybór stanowi często o smaku, jak i wartościach odżywczych przygotowywanych potraw.
Coraz popularniejsze staje się np. gotowanie na parze. Dzięki temu sposobowi przygotowania jedzenia zachowuje ono dużo więcej wartości odżywczych, niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie. Istnieje przekonanie, że do takiego gotowania na parze wymagane jest osobne urządzenie, które często bywa drogie. Jest to jednak jedynie mit. Osobne akcesoria kuchenne do gotowania na parze są faktycznie bardzo użyteczne, jednak aby w taki sposób przygotowywać potrawy wystarczy jedynie odpowiednie sitko oraz zwykły garnek. Na rynku w przystępnej cenie są dostępne sitka uniwersalne, które można dopasować do większości garnków. Warto zwrócić uwagę na producenta tego typu asortymentu. Uznane firmy często produkują swoje artykuły z wysokiej klasy materiałów. Tańsze odpowiedniki często są wykonywane z tańszych surowców. Niekiedy może powodować to pozostawanie lekkiego posmaku w gotowanych potrawach.
Inną opcją w przypadku gotowania na parze są sitka silikonowe. Ich zalety to przede wszystkim brak oddziaływania z wodą (nawet w wysokich temperaturach) – co likwiduje problem posmaku – jak również proste i szybie czyszczenie takiego sprzętu (dzięki giętkości artykułu). Jak widać nawet w tak wąskiej dziedzinie gastronomicznej jak gotowanie na parze możemy trafić na wiele rozwiązań. Warto więc dobrze przemyśleć zakup takich sprzętów, jak naczynia kuchenne. Mają one bowiem wpływ na codziennie spożywane przez nas jedzenie, a co za tym idzie, na nasze zdrowie.