Jeszcze do nie tak dawna burgery kojarzyły się nam z typowymi przekąskami podawanymi w fast-foodzie. W dzisiejszych czasach sytuacja ta trochę się zmieniła i popularne sieciowe burgery zastępowane są coraz częściej domowymi burgerami. W Polsce z dnia na dzień pojawia się coraz więcej bardziej lub mniej profesjonalnych lokali gastronomicznych, które oferują swoim klientom amerykańskie przysmaki z prawdziwego zdarzenia. Smażone na krwisto mięso, pyszne sosy oraz wypiekane bułki sprawiają, że coraz więcej młodych, jak i starszych osób, rezygnuje z popularnych kebabów i powraca do starych i sprawdzonych ćwierćfunciaków.
W Polsce na przestrzeni ostatnich lat można zaobserwować prawdziwą modę na burgery. Jak pokazują również najnowsze wyniki badań coraz więcej osób, decyduje się również na przygotowanie swoich domowych specjałów. Nic nie zastąpi domowego sosu oraz własnoręcznie przygotowanych dań. Wielu ludzi uważa, że najlepsze burgery – (U Szwagra – Kraków) to właśnie te, które przygotujemy sobie samodzielnie, według własnych indywidualnych preferencji.
Według najnowszych statystyk w Polsce największą popularnością cieszą się Burgery z avocado oraz burakiem. Bardzo dużą popularnością w naszym kraju cieszą się również burgery z grillowanym ananasem, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagających i wybrednym osobom. Duża popularność tych dań spowodowana jest również bardzo atrakcyjną ceną. Za porządną kanapkę przyjdzie nam zapłacić od 9 do 16zł. Co więcej jest to danie sycące, dzięki któremu na wiele godzin zapomnimy o głodzie. Najbardziej wymagający konsumenci powinni skosztować burgerów z polskiej wołowiny rasy Angus, które cieszą się bardzo dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale również i za granicą. Burger ten jest stosunkowo drogi, ale każdy powinien chociaż raz zasmakować tego smakołyku.