Włochy są bogatym kulturowo krajem. Ich historia sięgająca czasów starożytnych jest do dziś inspiracją dla ludzi sztuki i literatury. Ponadto, kraj ten jest źródłem wielu przepisów kulinarnych, które są doceniane przez kucharzy na całym świecie.Co charakteryzuje kuchnię włoską? Przede wszystkim w potrawach używanych jest dużo warzyw oraz przypraw. Często wykorzystuje się oregano, tymianek, pieprz, estragon, bazylię, rozmaryn oraz ser parmezan. Bogate smaki Włoch cechują się niezwykłą intensywnością, która bardzo pobudza kubki smakowe.
Ze względu na klimat kraju, kuchnia włoska wykorzystuje sezonowe, świeże składniki naturalne, dostępne w okolicy. Klimat kraju jest ciepły, a więc konieczne jest dostarczanie do organizmu dużej ilości wody, ta z kolei kryje się w świeżych warzywach oraz owocach.
Na kuchnię włoską, wpływa również miejsce, w którym potrawy są przygotowywane. W północnych Włoszech, częściej korzysta się z masła, robi się potrawy z ryżu. W tej części tego kraju, zdecydowanie stawia się na odrobinę tłuściejsze posiłki, ze względu na lekki chłód.
W południowych Włoszech najczęściej spotka się wszelkiego rodzaju makarony oraz zdecydowanie więcej używa się oliwy.
Kuchnia Włoska, dzięki możliwościom przekazywania informacji oraz podróżom, stała się drugą, najpopularniejszą kuchnią europejską, zaraz obok potraw francuskich, które plasują się na drugim miejscu. Typowa restauracja włoska może nie oferować wszystkich dań danego kraju. Jest to uwarunkowane położeniem geograficznym. W końcu nie wszędzie można dostać świeże warzywa, które mogą rosnąć, z racji inne klimatu, w innym kraju. Mimo wszystko, pozwalają one na posmakowanie dań innych, bardziej egzotycznych oraz ciekawszych w smaku. Czasami naprawdę warto wzbogacić swoje smakowe doświadczenia.
Zobacz też: Restauracja włoska Kraków | Da Pietro