W domowym użytku stosuje się w kuchni rozmaite typy kuchenek – od gazowych, poprzez te na prąd, na indukcyjnych skończywszy. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie wszyscy potrafią obsługiwać nowoczesne modele, dlatego pozostają przy sprawdzonych przez lata kuchniach gazowych, palnikowych.
W przemyśle gastronomicznym używa się także często urządzeń na gaz i prąd, ale są one bardziej profesjonalne i do użytku mają więcej palników. Taka kuchnia gastronomiczna z prawdziwego zdarzenia znajduje się niemal w każdej stołówce czy restauracji, wspomagając pracę kucharzy i pomocników kuchennych. Wśród dostępnych na rynku modeli można wskazać między innymi: kuchnie gastronomiczne elektryczne bez piekarnika, elektryczne z piekarnikiem, gazowe bez piekarnika, gazowe z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym, nastawne gazowe oraz nastawne elektryczne. Takie rozwiązania pozwalają na przygotowanie niemal wszystkich możliwych potraw i posiłków. Zastosowane w nich nowoczesne rozwiązania służą zaawansowanej obróbce termicznej. W zależności od rodzaju lokalu, maszyny takie mogą posiadać od dwóch do ośmiu palników, gwarantujących równomierne grzanie potraw za każdym razem.
Każda kuchenka gastronomiczna posiada stosowne atesty i została wykonana z wytrzymałych i trwałych materiałów, przez co odznacza się długą żywotnością. Stal nierdzewna to materiał łatwy w czyszczeniu i pozwalający utrzymać higieniczne warunki w pobliżu szykowanego jedzenia.
Urządzenia takie są proste w obsłudze, co ułatwia intuicyjne niemal dostosowanie parametrów do przygotowywanej akurat potrawy. W kuchniach restauracyjnych ważny jest pośpiech i precyzja przygotowania. Dlatego tak ważne jest, by pracować na sprzęcie, który sprosta wszystkim wymaganiom. Producenci kuchenek od lat więc wprowadzają udogodnienia, aby ich produkty były jak najdłużej niezawodne.
Reklama: http://gastroprofit.pl/Kuchnie-gastronomiczne-c2452