Kiedy pragniemy zrelaksować się po pracy i nie mamy ochoty gotować, często decydujemy się na wizytę w restauracji. Podczas tej wizyty zwracamy uwagę przede wszystkim na smak jedzenia, jakość obsługi oraz wystrój samej restauracji. Ważne jest, aby nawet w godzinach, kiedy restauracja jest najbardziej oblegana przez klientów, jej wnętrze pozostało nieskazitelnie czyste.

Czyste sztućce i uśmiechnięta, pomocna obsługa, która zjawia się zawsze wtedy, gdy tego potrzebujemy to ogromne atuty dobrej restauracji. Jeśli kelnerzy są skłonni odpowiadać na nasze pytania dotyczące składu dań oraz pochodzenia produktów użytych do ich przygotowania mamy wówczas poczucie, że jesteśmy ważnymi gośćmi, a właścicielom restauracji zależy na naszej obecności. Właśnie dlatego tak ważne jest zachowanie kelnerów. Gdy kelnerzy i reszta obsługi nie traktuje gości restauracji z należytym szacunkiem, wówczas nie ważne, jak smaczne są serwowane tam dania, ponieważ goście i tak nie będą chcieli przebywać w restauracji, w której są nieodpowiednio traktowani.

gas2

Niezwykle ważnym aspektem, o który musi zadbać właściciel restauracji, jest odzież firmowa dla kelnerów i reszty obsługi. Odzież ta powinna być oryginalna, co sprawi, że klient będzie ją od razu kojarzył z daną restauracją, ale przy tym powinna być wygodna i funkcjonalna. Nie powinna być również nazbyt krzykliwa, ponieważ może odstraszać gości. Ważne jest, aby obsługa wyglądała w niej schludnie i profesjonalnie. Ubrania te powinny także być wygodne i przewiewne. Najlepiej, jeśli zostaną wykonane z naturalnych materiałów takich jak, chociażby dobrej jakości bawełna. Może również zawierać emblemat, który będzie identyczny z tym, którym ozdobione są obrusy dla restauracji. Dobrze jest, jeśli obsługa sali będzie posiadała odzież, która będzie dopasowana kolorystycznie do wystroju sali. Jeśli kolorystyka wnętrza jest utrzymana w jasnych kolorach, to podobne odcienie powinny posiadać ubrania kelnerów. Odzież dla gastronomii to także ubrania kucharzy.

gas3

Ponieważ pracują oni w ciepłych kuchniach, w których nie trudno o plamy, ich odzież powinna być łatwa do prania i odporna na blaknięcie. Niektórzy decydują się na wybór odzieży w neutralnych kolorach takich jak biały czy czarny. Inni natomiast stawiają na bardziej odważne barwy. Najważniejsze jest jednak, aby kucharze i ich pomocnicy dobrze czuli się w danej odzieży. Nie powinna ona zawierać ona żadnych falban czy innych elementów, które łatwo ulegają uszkodzeniu. Może za to posiadać emblemat, podobny do tego na obrusach czy strojach kelnerów.

Artykuł powstał przy współpracy

jonquil-logo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *