Ostatnio spostrzegłam, że modny jest temat odżywiania bezglutenowego. Dużo osób uczulonych na gluten nie wie o tym. Niemało pożywienia oferowanego w hurtowniach, ma w sobie jednak te substancję, co bardzo komplikuje życie osób unikających tego składnika. Nie wszyscy zapewne wiedzą, że konsumowanie tego elementu żywności może prowadzić do niepokojących chorób. Co prawda ludzie, którzy nie są uczuleni na ten element pożywienia, mogą gluten bez przeszkód spożywać, bez obaw o indywidualne samopoczucie. Niezwykłe jest to, że, niektórzy i tak myślą o przejściu na pokarm bezglutenowy. Być może wynika to z tego, że nawet jeżeli możesz nie być uczulony na gluten, twoja kondycja wzrośnie, jeśli będziesz chciał wystrzegać się go.
W tej kwestii pomocny Internet. Znajduje się tam bardzo dużo przepisów, na produkty bez glutenu czy dania bezglutenowe. Można też korzystać z asortymentu sklepów które mają w sprzedaży produkty bez glutenu. Jeśli w twoim sąsiedztwie nie istnieje taki sklep, istnieją jeszcze sklepy internetowe, które posiadają w asortymencie bezpieczną żywność, a w tym produkty bez glutenu. Nie bacząc jednak na powyższe wiele produktów można stworzyć samemu w swojej własnej kuchni. Wśród nich mąkę bezglutenową, nadającą się do różnych ciast. Co prawda, wiele produktów nabywam w sklepach eko, mimo to od kilku dni zadałam sobie pytanie jak zrobić mąkę kokosową, ponieważ w sklepie jest droga.
Okazuje się, że odpowiedzi na zagadnienie jest wiele. W mediach, można natrafić na masę recept, jednakże wszystkie są raczej podobne. Przejrzałam parę i myślę, że, dla bezglutenowców świetny będzie przepis Olgi Smile. Jest on w miarę sumienny. Twórczyni przepisu w prosty sposób przedstawia co musisz wykonać. Na podstawie jej przepisu, wielu bezglutenowców będzie mogło sporządzić sam mąkę bezglutenową.